Du spør, vi svarer!

Søk i artikler

Trening og kosthold

Er det gluten i ris?

Ris er et flott glutenfritt alternativ i ubehandlet form. Du må imidlertid være oppmerksom på at behandling av ris kan føre til at det likevel inneholder gluten eller spor av gluten. Hurtigris er et "risikoprodukt" i så henseende og du bør på slike produkter alltid lese nøye på innholdsfortegnelsen før du spiser dette dersom du ikke tåler gluten og har cøliaki.

Ved kraftig glutenallergi/ cøliaki er det svært viktig at du alltid er oppmerksom på hvor risen er laget etter at den er tatt ut av sin opprinnelige pakning. Dersom den har vært lageret i beholdere eller lignende, typisk Tupperware produkter, så kan disse ha inneholdt rester av gluten før risen ble lagt i disse. Det samme gjelder ved behandling hos mellomledd og fabrikker som har foredlet risen på en eller annen måte, eller rett og slett bare har pakket den om ved hjelp av glutenforurensede maskiner eller beholdere.

Du kan lese mer om glutenfri mat her. Du kan også lese denne tilsvarende artikkelen relatert til temaet hvor det tas opp hvorvidt det er gluten i melis.

Hvor lenge skal egg koke?

Fra å nærmest være regnet som spisende blodpropp på 80 og 90 tallet regnes egg i dag som et meget sunt og godt alternativ i vårt daglige kosthold. Eggehvite regnes som en av de beste og reneste proteinkildene som er tilgjengelig i et normalt kosthold. Det er ikke uten grunn at i gamle dager så viste svært få hva proteiner var, da omtalte man nemlig bare protein som eggehvitestoff. Dette forteller faktisk ganske mye om hvor ren proteinkilde eggehvite er.

Plommen på sin side inneholder riktignok en del fett og kolesterol men de fleste lærde er i dag enige i at dette ikke er ensbetydende med at man får høyt kolesterol av å spise egg. Eggeplommen innholder forøvrig en rekke andre nyttige næringsstoffer, ja det aller meste en kylling trenger for å bli nettopp det, en kylling

Skal egget være hardkokt eller bløtkokt?

Hvorvidt egget skal være hardkokt eller bløtkokt er selvsagt en smakssak. Dersom man skal bruke egget som pålegg så foretrekker de fleste av praktiske årsaker at egget er hardkokt men dersom egget skal spises ut av skallet foretrekker de aller fleste at egget er bløtkokt. Nå er ikke definisjonen av et bløtkokt eller hardkokt egg den samme hos alle sammen. Spesielt når det kommer til bløtkokt egg så er det mange meninger om hvordan dette skal være. Noen regner det perfekte bløtkokte egget til å være at kun den ytterste delen av eggehviten er stivnet mens den innerste delen av eggehviten er bløt sammen med plommen. Andre mener på sin side at hele eggehviten skal være stiv samt den ytterste delen av eggeplommen. De fleste vil nok velge alternativet i midten, nemlig at mest mulig av eggehviten er stiv og minst mulig av eggeplommen har stivnet, og anser det som det perfekte bløtkokte egget.

Les mer …

Hvor mye protein trenger jeg?

Hvor mye proteiner man trenger er et omdiskutert tema. Proteiner trengs blant annet til å bygge opp igjen muskler etter trening og mange andre prosesser i kroppen. Proteiner lagres ikke i kroppen på samme måte som fett og man bør derfor ideelt ha en relativt jevn tilførsel med proteiner i alle måltider.

Les mer …

Hvordan få sixpack?

Hvordan trene for å få sixpack?

Dette er spørsmålet mange stiller. Svaret er at spørsmålet er feil vinklet. Alle har allerede sixpack. Problemet er at for de aller fleste så er sixpacken godt gjemt under et solid lag med fett.

Les mer …

Er det gluten i melis?

Melis er rett og slett finmalt sukker og inneholder ikke gluten. Normalt tilsettes antiklumpemiddel i de fleste typer melis. Dette pleier å være potetmel som også er uten gluten. Les imidlertid alltid innholdsbetegnelsen dersom du tar i bruk et nytt merke melis, for eksempel på reise til utlandet for å være sikker på at det ikke er tilsatt noe som inneholder gluten eller spor av gluten.

Les mer …

Copyrighted content. All Rights Reserved.