Du spør, vi svarer!

Søk i artikler

Hvor lenge skal egg koke?

Fra å nærmest være regnet som spisende blodpropp på 80 og 90 tallet regnes egg i dag som et meget sunt og godt alternativ i vårt daglige kosthold. Eggehvite regnes som en av de beste og reneste proteinkildene som er tilgjengelig i et normalt kosthold. Det er ikke uten grunn at i gamle dager så viste svært få hva proteiner var, da omtalte man nemlig bare protein som eggehvitestoff. Dette forteller faktisk ganske mye om hvor ren proteinkilde eggehvite er.

Plommen på sin side inneholder riktignok en del fett og kolesterol men de fleste lærde er i dag enige i at dette ikke er ensbetydende med at man får høyt kolesterol av å spise egg. Eggeplommen innholder forøvrig en rekke andre nyttige næringsstoffer, ja det aller meste en kylling trenger for å bli nettopp det, en kylling

Skal egget være hardkokt eller bløtkokt?

Hvorvidt egget skal være hardkokt eller bløtkokt er selvsagt en smakssak. Dersom man skal bruke egget som pålegg så foretrekker de fleste av praktiske årsaker at egget er hardkokt men dersom egget skal spises ut av skallet foretrekker de aller fleste at egget er bløtkokt. Nå er ikke definisjonen av et bløtkokt eller hardkokt egg den samme hos alle sammen. Spesielt når det kommer til bløtkokt egg så er det mange meninger om hvordan dette skal være. Noen regner det perfekte bløtkokte egget til å være at kun den ytterste delen av eggehviten er stivnet mens den innerste delen av eggehviten er bløt sammen med plommen. Andre mener på sin side at hele eggehviten skal være stiv samt den ytterste delen av eggeplommen. De fleste vil nok velge alternativet i midten, nemlig at mest mulig av eggehviten er stiv og minst mulig av eggeplommen har stivnet, og anser det som det perfekte bløtkokte egget.

En annen ting som har betydning for hvor lenge et egg skal koke for å oppnå ønsket resultat er størrelsen på egget. Et stort egg trenger lenger koketid enn et lite egg for å oppnå samme resultat. Ett egg oppbevart i romtemperatur trenger kortere koketid enn et egg oppbevart i kjøleskap. Det er med andre ord ikke et enkelt svar på hvor lenge et egg skal koke. Det kommer an på ønsket resultat, temperatur i egget før start, størrelsen på egget og faktisk så har det også noe å si om du befinner deg i lavlandet eller på høyfjellet. Dersom du er på høyfjellet så må egget koke noe lenger for å oppnå samme resultat som i lavlandet, det er ikke snakk om så mye men nok til at den kresne ikke er fornøyd med resultatet.

Hvor lenge skal et bløtkokt egg koke?

Hovedregelen for et bløtkokt egg er 5 minutter for et middels stort egg oppbevart i romtemperatur og hvor ønsket resultat er støv eggehvite hele veien og bløt eggeplomme. Dersom egget er lite så trekker du fra 45 sekunder og legger til 45 sekunder dersom egget er stort. Dersom du ønsker det ekstra bløtt trekker du fra ca 30 sekunder og legger til tilsvarende dersom du ønsker det litt mindre bløtt. Legg uansett til 20-30 sekunder dersom du er på høyfjellet. Dersom egget har vært oppbevart i kjøleskap legger du til 15-20 sekunder.

Hvor lenge skal et hardkokt egg koke?

Når det kommer til hardkokte egg har man normalt mer å gå på da egget ikke blir "ødelagt" på samme måte dersom det koker litt for lenge. Det er med andre ord bedre å koke et hardkokt egg litt for lenge enn litt for kort da et for dårlig kokt egg ikke vil egnes til å deles i en eggedeler for eksempel. Dersom egget koker alt for lenge vil du imidlertid oppleve at eggeplommen blir litt sprø og du får en grønnaktig kant rundt eggeplommen. Dette vil de fleste forsøke å unngå.

Når du skal beregne koketid for et hardkokt egg så kan du ta utgangspunkt i ovenstående avsnitt om koketid for bløtkokte egg. Den eneste forskjellen er at du tar 10 minutter som et utgangspunkt i stedet for 5 minutter som er utgangspunktet for bløtkokte egg. Ellers legger du til og trekker fra på samme måte som for bløtkokte egg. Den eneste forskjellen er dersom du er på høyfjellet, da legger du til 30-40 sekunder på et hardkokt egg.

Skal eggene skyldes i kaldt vann etter koking?

Dersom du ikke skyller eggene i kaldt vann etter koking så vil stivningen av egget fortsette noe etter at kokingen er stoppet. De fleste foretrekker nok imidlertid at spesielt bløtkokte egg er varmest mulig når det skal spises. Hardkokte egg er det imidlertid mange som gjerne vil ha kalde. En veldig rask skylling er nok å anbefale uansett for å stoppe den meste hoveddelen av kokingen av bløtkokte egg. Hardkokte egg kan skyldes lenger og mange foretrekker å la dem ligge til nedkjøling i kalt vann både for å få dem kalde og for at de blir lettere å skrelle av skallet når de har lugget i kaldt vann en stund.

Det å bruke kaldt vann både før og under skrelling er forøvrig et godt råd for at skrellingen skal gå lettere. Forsøk å bryte hinnen mellom eggehviten og eggeskallet få litt kaldt vann under denne hinnen slik at den løsner fra eggehviten. Da detter nærmest skallet av.

Hvordan unngå at egget sprekker under koking?

Det er to viktige tips for å unngå at egget sprekker. Det første er å oppbevare eggene i romtemperatur før koking. Da blir temperaturendringene mindre ved koking. Den andre er å stikke et lite hull i den butte enden av egget. Dersom du bruker eggekoker så følger det gjerne med en spiss på disse til å gjøre dette med. Ellers kan man bruke en nål. Ulempen med dette er at det kommer litt vann inn i egget og veldig ofte vil egget uansett ikke sprekke under kokingen.

 

Copyrighted content. All Rights Reserved.