Du spør, vi svarer!

Søk i artikler

Hvordan kan jeg kjøpe Bitcoin?

En av de tingene vi ofte får spørsmål om her på opplysningskontoret er om det finnes noen enkel måte å kjøpe Bitcoin eller annen kryptovaluta for personer som ikke er spesielt teknisk kyndige. Dette finnes i en løsning som Coinbase.com som er svært enkel i bruk og som tilbyr 5 av de mest vanligste valutaene.

Det finnes imidlertid noen baksider med å bruke en tjeneste som Coinbase. Den første og mest åpenbare er de høye gebyrene for å kjøpe seg kryptovaluta hos dem. Litt avhengig av beløpet du velger å kjøpe for kan dette gå opp mot hele 10 % av kjøpesummen hvis du kjøper for så lite som en hundrelapp om gangen. Dersom du imidlertid kjøper for 100 dollar (rundt kr 800,- avhengig av valutakurs) så vil gebyret være i underkant av 4 %, noe som forså vidt fortsatt er noe høyt.

Når man imidlertid ser på de enorme svingningene kryptovaluta har fra dag til dag så er det fort å føle at dette gebyret ikke har så mye å si. Det finnes andre rimeligere alternativer men vi velger likevel å forholde oss til Coinbase da det er veldig enkelt å bruke og relativt trygt i forhold til mange andre tilsvarende kryptobørser.

Vi kommer med det inn på sikkerhet. Dine kjøpte kryptovaluta passes på at den aktuelle børsplattformen, i dette tilfellet Coinbase, i stedet for at du gjør det selv. Dette er både en faktor som taler for trygghet samtidig som det taler for utrygghet. Det har vært flere tilfeller at slike kryptovalutabørser har blitt hacket eller at børsene har sviktet sine kunder på annen måte. Spørsmålet du således må stille deg er hvem som er i best stand til å ta vare på dine Bitcoin eller annen kryptovalyta, Coinbase eller deg selv?

For de aller fleste vil det således faktisk tross alt være tryggest å overlate ansvaret for å passe på disse til en ekstern part som Coinbase er. Dersom du vet veldig godt hva du holder på med så er det aller tryggest å ta ansvaret for din egen "wallet" (lommebok), gjerne med en versjon av denne skrevet ut på papir. Siden du leser denne artikkelen så er du mest sannsynligvis i den største gruppen som ikke har denne innsikten og forståelsen av kryptovaluta og bør mest sannsynlig la Coinbase ta dette ansvaret og stole på dem. Helt sikker kan du imidlertid ikke være da slike børsplattformer ikke omfattes av de samme offentlige reguleringer som banker og tradisjonelle børser gjør.

Kryptovaluta som betalingsmiddel og spekulasjonsobjekt

Via din "wallet" hos Coinbase kan du kjøpe og betale varer og tjenester med Bitcoin og de andre kryptovalutaene hos aktører som tilbyr dette som betalingsmiddel. Det er således to forskjellige grunner til at mange velger å kjøpe kryptovaluta. Den ene grunnen er for å bruke kryptovaluta til det som den er tiltenkt til, et betalingsmiddel. Den andre grunnen som nok faktisk er hovedårsaken til at "mannen i gata" ønsker å kjøpe kryptovaluta er som et spekuleringsobjekt. Du kan lese mer om å tjene penger på å spekulere i Bitcoin i denne artikkelen hos ekstrainntekt.org, der kan du også lese litt om såkalt "mining" av Bitcoin og annen kryptovaluta.

Copyrighted content. All Rights Reserved.