Du spør, vi svarer!

Søk i artikler

Hva er passiv inntekt?

Passiv inntekt er et begrep som man stadig oftere møter i det moderne samfunn. Det er mange forskjellige oppfatninger av begrepet og hva som kan kalles passiv inntekt eller ikke. Som en hovedregel kan man betegne passiv inntekt til å være en inntekt man har uten at det er direkte relatert til honorar for arbeid. Man pleier ofte å definere passiv inntekt med at det er penger man tjener også mens man sover.

Avkastning av investeringer er passiv inntekt.

Avkastning av investeringer som aksjer, fond, obligasjoner, frimerker, mynter, kunst og annet som normalt stiger i verdi over tid er å anse som passiv inntekt. De siste årene har det å investere i kryptovaluta eller drive såkalt «mining» etter kryptovaluta blitt brukt som et typisk eksempel på passiv inntekt, mye på grunn av den enorme verdistigningen frem til nyttår 2017/ 2018.

Renteinntekter

Renter kan også være passiv inntekt forutsatt at rentene faktisk utgjør mer enn inflasjon og skatt på rentene. Hvis ikke dette målet oppnås har man ingen reell renteinntekt og dermed heller ingen passiv inntekt.

Hvordan skaffe seg en passiv inntekt uten kapital?

Eksemplene vi nevner over setter krav til at man har kapital i bakhånd for å oppnå den passive inntekten. Det finnes imidlertid mange muligheter til å skaffe seg en passiv inntekt med krav til små eller ingen investeringer. De fleste av disse eksemplene krever imidlertid en god dose arbeidsinnsats i oppstarten av prosjektet.

Eksempler på inntektskilder med lite eller ingen krav til kapital:

Lag en webside og tjen penger på reklame

Det er i dag relativt enkelt å sette opp en nettside dersom du har litt IT forståelse. Du kan for eksempel benytte deg av populære og gratis verktøy som Wordpress eller Joomla som er «open source» løsninger som alle fritt kan laste ned og bruke. Ved å publisere innhold som andre har interesse av kan du bli en attraktiv side for annonsører. Du kan benytte deg av annonseleveringstilbydere som Google Adsense eller Adservice Media. Det eneste du trenger er et domene og et webhotell, noe som ikke trenger å koste mer en noen få hundrelapper i året.

Trikset når du satser på å lage en webside som skal gi den en passiv inntekt er å ha innhold som er evig grønt («evergreen»). En nyhetsside er det motsatte av dette, gårsdagens artikler har null verdi og man må hele tiden produsere nytt innhold for å opprettholde inntektene. Et godt eksempel på en «evergreen» side er kjerringråd.org. Kjerringråd blir aldri gamle og er noe mange søker etter, siden kan dermed genere inntekt år etter år når den først er produsert uten nevneverdig videre innsats.

Start en Youtube kanal

Dette er et prosjekt som ikke trenger å koste deg noe som helst. Du har garantert allerede en mobiltelefon eller et digitalt kamera du kan bruke å filme med. Finn dfin nisje på Youtube og tjen penger på reklamer som vises før din video eller sammen med dem. Dette tilbys i Youtube løsningen via Google Adsense. Google er eier av Youtube og alt er integrert slik at du lett kommer i gang. Mange tjener ekstra penger på å markedsføre for relevante tilbydere innen nisjen som dirkete innhold i videoene eller med linker i videoens beskrivelse.

Bli hobbyfotograf og selg bildene

Det finnes et stort marked for kjøp og salg av såkalt «stockfoto». Dette er bilder som brukes av næringslivet i forskjellige sammenhenger, for eksempel reklamekampanjer eller i forbindelse med artikler på internett eller media for øvrig. Et eksempel er en journalist som skriver en artikkel om Eiffeltårnet. I stedet for å sende en fotograf ned til Paris for å ta et passende bilde av Eiffeltårnet så går journalisten inn på en nettside som tilbyr «stockfoto» og kjøper rettigheter til å bruke bildet i den aktuelle artikkelen.

Slik kan det samme bildet selges igjen og igjen og det er bare fantasien som setter for mulighetene ute i markedet for dette. Du gjør med andre ord en jobb med å ta en rekke gode bilder som du laster opp på «stockfoto» nettsteder og kan ha en passiv inntekt i mange år etterpå uten at du foretar deg noe mer. Det eneste du trenger er forholdsvis godt fotoutstyr og sette deg inn i grunnleggende fotografering og bilderedigering.

Nettverksmarkedsføring

Nettverksmarkedsføring eller MLM er en utskjelt bransje som ofte ligner litt for mye på pyramidespill. Nettverksmarkedsføring kan imidlertid være helt lovlig dersom produktene er lovlige og selskapet driver seriøst. Når du driver med nettverksmarkedsføring så går det normalt ut på å selge produkter til ditt nettverk (familie og venner) samt verve blant disse til å selv å selge de samme produktene og verve sine venner og kjente igjen. Det er denne vervingen som gjør at det ofte trekkes paralleller til et ulovlig pyramidespill da prinsippene ofte er det samme, nemlig å få flest mulig under seg i sitt system.

Vær forsiktig med å mase for mye på familie og venner dersom du satser på dette. De blir fort lei, spesielt dersom du er en av dem som hopper fra det ene konseptet til det andre og forventer at dine nærmeste skal være like begeistret og handlelystne hver gang. En god nettverksmarkedsfører får kundene til å spørre om de får lov til å bli med i stedet for å pakke det på dem. Fortell om produktene og egne erfaringer og få dine kunder til å spørre deg om hvordan de kan kjøpe eller selv bli forhandler.

Dersom du velger å satse på nettverksmarkedsføring bør du legge mye arbeid i å velge det riktige selskapet du vil satse på. Ikke hopp på det første og beste som noen tilfeldige bekjente presenterer for deg. Gjør din "due diligence" og bruk tid på å vurdere hvordan konseptet passer deg og undersøk grunndig om selskapet er seriøst. Ikke la deg lokke av et helt nytt og "revolusjonerende" konsept, det er nesten alltid "keiserens nye klær" som presenteres på nytt og kreativt vis.

Bruk delingsøkonomien

Delingsøkonomien er i likhet med kryptovaluta et relativt nytt konsept. Kort forklart så betyr det å tjene penger på eiendeler du allerede eier når du ikke selv bruker disse. Du kan for eksempel leie ut hytten din når du selv ikke bruker den og dermed få seg betydelige ekstrainntekter med minimal innsats.

Det kan også være så enkelt at du har et litt spesielt og dyrt verktøy som du sjeldent bruker selv. Du kan da leie dette verktøyet ut til andre som trenger det til en enkelt jobb og som ikke har det selv. Det finnes en rekke varianter av nettsider av forskjellige konsepter partene kan annonsere sine ting til utleie og som sørger for problemfri handel mellom leier og utleier.

Copyrighted content. All Rights Reserved.