Du spør, vi svarer!

Søk i artikler

Hvordan få tak i amerikansk og nostalgisk godteri?

Vi har alle opplevd at man husker noe spesielt godteri fra barndommen eller fra en ferietur i utlandet, men når man skal handle godteri på Kiwi eller Rema så finner man kun et begrenset utvalg i fra Freia og Nidar. Det er ikke noe galt med Bamsemums og 200 grams plater med melkesjokolade, men innimellom ønsker man noe mer spesielt godteri. Hvordan får man tak i dette?

På taxfree butikker finner man ofte et mer spesielt og bredt utvalg i amerikansk og nostalgisk godteri, men det er ikke alltid man har tid eller mulighet til å reise til utlandet, spesielt når formålet kun er å handle litt spesielt godteri. Det samme gjelder den kjente harryturen til Sverige. I det siste har spesielle restriksjoner relatert til koronasituasjonen også gjort dette vanskeligere selv om det ser ut til at dette ikke vil bære et problem lenger.

I Kristiansand finner du imidlertid en fysisk butikk som har spesialisert seg på amerikansk og nostalgisk godteri. Denne butikken heter Digg og har nå også åpnet nettbutikk med godteri. Her finner du det meste bortsett fra det du allerede har lett tilgang på i din vanlige dagligvarebutikk.

Du finner også andre alternativer på internett, men ofte selger disse nettbutikkene fra utlandet, noe som med medfører toll, merverdiavgift og fortollingsgebyr etter at den tidligere tollfrie grensen på kr 350,- ble fjernet. Dermed ble det over natten mye dyrere å importere små forsendelser med godteri til privat bruk.

Hva er nostalgisk godteri?

Når man tenker på nostalgisk godteri så tenker man typisk på godteri som man husker fra barndommen. Dette kan være alt i fra en spesiell tyggegummi som smeller i munnen slik som Pop Rocks, eller hva med Hubba Bubba. Kanskje husker du Double Dip med den karakteristiske slikkepinnen som du kan dyppe i to forskjellige smakstilsatte pulver?

Nostalgisk godteri er typisk for det du fant i dagligvare og kiosker på 70 og 80 tallet, men man kan også måtte gå helt tilbake til 60 tallet eller opp til 90 tallet og fortsatt se på det som nostalgisk godteri.  Felles for alt er at det er ting du husker tilbake til før årtusenskiftet og at det gjerne vekker spesielle minner.

Hvilke varemerker er spesielt for amerikansk godteri?

Med amerikansk godteri faller alle merkevarer med typisk tilhørighet til USA.  Siden den norske dagligvarehandelen fungerer slik at kun merkevarer med en sterk tilhørighet til store norske konsern som er villig til å betale mye for å få hylleplass hos de store butikkjedene, så finner du sjeldent denne kategorien i den norske dagligvaren hvor sjokolade fra Freia, Nidar og Brynild dominerer.

Faktisk så er det mye av det som omtales som nostalgisk godteri som den dag i dag er populære merkevarer i USA. M&M er et typisk eksempel på dette.

Det er imidlertid en rekke merkevarer fra USA som vekker umiddelbar kjennskap i norske ører selv om man ikke finner dette i dagligvaren. Stikkord her er merkevarer som Skittles, Mike & Ike, Nerds, Smarties og Starburst. Alt dette finner du hos Digg på Hånes i Kristiansand. Husk å ta turen dit hvis du besøker Dyreparken i sommer. Det ligger kun en 5 minutters kjøretur unna og er absolutt verdt et besøk dersom du liker amerikansk om nostalgisk godteri.

Copyrighted content. All Rights Reserved.