Du spør, vi svarer!

Søk i artikler

Når må bilen på EU kontroll?

Regelverket vedrørende når bilen skal på EU kontroll eller en mer korrekte betegnelsen "periodisk kjøretøykontroll" er relativt enkelt men er allikevel en gjentatt kilde til misforståelser og frustrasjon.

Bilen skal på EU kontroll første gang i det fjerde året etter registrerings dato. Deretter hver annet år så lenge bilen er registrert. Det er det siste sifferet i bilnummeret som regulerer hvilken måned i kontrollåret fristen for å gjennomføre kontrollen er. Dersom bilnummeret slutter på tallet 1 så er siste kontrollmåned januar, tallet 2 februar og slik opp til 9 som er i september. Deretter følger tallet null som er i oktober. Kontrollen kan utføres i hele kontroll måneden og de 4 forutgående månedene.

Hva skjer dersom fristen for EU-kontroll oversittes?

Du vil ved oversittet frist få et varsel om avskiltning hvor du normalt for en aller siste frist til å sørge for godkjenning innen 2 mnd etter den opprinnelige fristen gikk ut. 

Har jeg rett til å få et forhåndsvarsel om EU kontrollen?

Det blir ikke lenger sendt ut forhåndsvarsel om EU kontroll fra myndighetene. Det er eiers eget ansvar og første henvendelse fra myndighetene blir således når fristen allerede er oversittet. Vær oppmerksom på at det finnes flere tjenester fra private aktører som tilbyr varslimg i forkant. Du kan for eksempel benytte denne gratis tjenesten hos NAF.

Du kan lese hele forskriften om periodisk kontroll av kjøretøy her.

 

 

 

Copyrighted content. All Rights Reserved.