Du spør, vi svarer!

Søk i artikler

Har jeg angrerett ved kjøp i butikk?

Når du kjøper noe på nett vil du alltid ha 14 dagers angrerett hvor du har rett til å få hevet hele kjøpet ved retur av varer, og få refundert kjøpesummen inkludert frakt begge veier. Men hvilken angrerett har man ved kjøp i butikk?

Når du kjøper en vare i en butikk har du i utgangspunktet ingen lovbestemt angrerett. Dette betyr imidlertid ikke at du likevel kan ha angrerett dersom butikken selv benytter seg av dette i sin markedsføring, slik som er vanlig i mange store kjeder.

Det er viktig å skille mellom angrerett, returrett og bytterett. Selv om du ikke har angrerett vil du imidlertid alltid være beskyttet av forbrukerkjøpsloven som gir deg 2 eller 5 års reklamasjonsrett avhengig av hvor lenge varer er ment å vare.

Når butikken tilbyr angrerett.

Dersom butikken selv tilbyr angrerett, så er det ikke betingelsene i angrerettloven som gjelder. Det er da butikken selv som setter betingelsene for hva, når og hvordan du kan angre ett kjøp.

Betingelser som kan være vanlig i denne sammenhengen er en tidsfrist du kan angre innen, at varen må være uåpnet eller leveres tilbake i original emballasje eller at du må levere varen du angrer kjøpet på til en bestemt lokasjon.

Alt styres med andre ord av betingelsene butikken selv har satt forutsatt at de ikke er villedende eller åpenbart urimelige og misbrukt i markedsføringshensikt. Et eksempel kan være enn butikken som reklamerer aktivt med 6 dagers åpent kjøp, men at de underkommuniserer og skjuler uforholdsmessige krav for å få innvilget retur i henhold til denne angreretten.

Når du bestiller på nett og henter i butikk.

Dette er en ny leveringsmetode som har blitt populær de siste årene ved netthandel. Hvis du bestiller en vare på nett og henter den i en butikk så har avtaleinngåelse og kjøpsavtalen foregått på internett. Du har da krav på 14 dagers angrerett i henhold til angrerettloven. Hvis butikken tilbyr utvidet angrerett utover dette kan du velge hvilken av rettighetene du benytter avhengig av det som passer deg best.

Kan jeg kreve penger tilbake i stedet for tilgodelapp?

Når du har handlet på nett og benytter deg av butikkens egen angrerettsordning så er det igjen butikken som setter betingelsene for dette. Det betyr at det i utgangspunktet igjen er betingelsene som butikken selv har satt som avgjør om du har rett til å få pengene tilbake eller må ta til takke med en tilgodelapp.

Når det er sagt så er det så vanlig i dagens norske samfunn at butikker i forbindelse med slike egne angrerettsordninger tilbyr pengene tilbake, at det bør kommuniseres tydelig at det kun er tilgodelapp som tilbys. I motsatt fall vil forbrukeren ha en god sak hvis den ikke godtar en tilgodelapp som løsning.

Det samme må sides dersom butikken benytter det aktivt i markedsføringen at du har for eksempel 60 dagers returrett eller angrerett og vil få pengene tilbake, så har du en sterk sak selv om det står med liten skrift at det kun er tilgodelapp som tilbys. En slik praksis vil gjerne sees på som villende markedsføring.

Copyrighted content. All Rights Reserved.