Du spør, vi svarer!

Søk i artikler

Hva er best av Ebay, Aliexpress og Wish?

De siste årene har det blitt stadig mer populært å handle billige varer via internett fra utlandet. Spesielt gjelder dette pakker som kommer under den mye omtalte moms og tollgrensa på kr 350,-. Vi får stadig oftere spørsmål om hva som er best av disse og hvilke utenlandske nettbutikker som anbefales.

Men hva er best av de store kjedene som Ebay, Aliexpress og Wish som alle tre følger et noenlunde likt konsept? Eller bør du heller styre mot andre alternativer som Amazon.com, Lightinthebox.com eller dealextreme.com som er andre alternativer med et noe annet konsept.

Det hele kommer an på hva du er ute etter.

Som svaret er på mye annet som ikke gir et enkelt fasitsvar så er vårt svar, "det kommer an på hva du er ute etter". Selv om Ebay, Aliexpress og Wish alle følger et forholdsvis likt konsept så har de alle sine styrker og svakheter. Vi nevner noen av de viktigste nedenfor og gjør spesielt oppmerksom på at dette er våre opplevde opplevelser og inntrykk og ikke trenger å samsvare med andres oppfatning av konseptene.

AliExpress.com

Etter vår oppfatning det beste stedet å kjøpe billige Kina varer når man ser på kombinasjonen pris og kvalitet. Perfekt for å kjøpe ladekabler til mobilen, mobildeksler og annen småelektronikk for langt under femtilappen, inkludert frakt. Klær bør du imidlertid ikke kjøpe her, spesielt ikke dersom du er en litt stor nordmann. Asiatiske størrelser er mye mindre enn det vi er vant til og selv om du bruker XL i Norge så betyr ikke det at størrelse XXXL hos Aliexpress er like stor selv om tabellene de opererer med påstår akkurat det.

Aliexpress har en egen klageordning. Denne fungerer veldig bra dersom varene ikke kommer frem til deg eller dersom det er åpenbare transportskader. Da får du enkelt pengene igjen. Dersom du opplever andre problemer med produktene er klageprosessen en håpløs affære som oppleves som utmattende.

Vi har forøvrig tidligere besvart spørsmålom Aliexpress i en egen artikkel i forhold til om det er trygt å handle hos Aliexpress.

Wish.com

Egne opplevelser viser at Wish er det alternativet hvor det er størst sjanse for å få tilsendt ubrukelige varer som ser bra ut på bilder. Det positive er at du nesten ikke har betalt noe som helst for det og det ender opp med å bli en god historie fremfor noe du irriterer deg over.

Ut i fra det vi har hørt fra andre og lest på internett så kan du få brukbare produkter hos Wish så lenge du styrer unna de aller billigste lokkeproduktene. Vi har ikke testet klageordningen til Wish men antar den fungerer forholdsvis likt som hos Aliexpress og Ebay.

Ebay.com

Ebay er den eldste og kanskje fortsatt mest anerkjente av de tre aktørene. Du får kjøpt stort sett de samme Kina varene der som hos Wish og Aliexpress, dog med noe mindre fokus på dette. Ebay er den eneste av disse som i stor grad selger brukte varer og i tillegg til fastpris har en mulighet for auksjon.

For bil interesserte, som er på jakt etter spesielle bildeler og tilsvarende som er vanskelig å få tak i, så er Ebay absolutt et sted som bør sjekkes. Vær forøvrig oppmerksom på at det finnes egne Ebay nettbutikker i enkelte land, eksempelvis ebay.co.uk i Storbritannia. Det kan lønne seg å sjekke flere dersom du er ute etter noe helt spesielt. Spesielt for bildeler har den britiske varianten et godt utvalg men husk på at britiske biler har høyrestyring så noen bildeler kan av den grunn være annerledes selv om det ser riktig ut med første øyekast.

Klageordningen hos Ebay fungerer bra og er lette å kommunisere med. Det er nok tilsvarende her at store selgere favoriseres i tvister i forhold til småselgere.

Alle tre er portaler til andre selgere!

Felles for Ebay, Aliexpress og Wish er at de ikke selger varer selv men kun fungerer som en portal hvor selgere og kjøpere kan møtes. Ikke helt ulikt i forhold til det vi kjenner fra spesielt Qxl.no og til dels finn.no i Norge.

Dette er positivt da de beholder pengene frem til kjøper har bekreftet mottak av varene eller en forhåndsbestemt oppgitt frist er oversittet i tilfeller hvor kjøper forholder seg passiv. De har dermed makt til å ta avgjørelser i tvister og egeninteressen ligger i stor grad i å ta avgjørelser som er mest mulig riktig for å ivareta portalenes integritet fremfor frykten for å tape penger på salget som en selger vil ha. Dog ser vi at storselgerne i større grad blir behandlet fordelaktige ovenfor kjøpere i forhold til mindre aktører blant selgere.

Det er dermed ikke alltid det smarteste å velge de største selgerne som har mange salg og gode anmeldelser selv om dette kan virke som det åpenbart mest fornuftige. Ved en vist ser portalen at det er en stor kunde hos dem med mange gode anmeldelser, noe som kan påvirke saksbehandleren til å fatte en beslutning i kjøpers disfavør.

Forvent mange pakker dersom du bestiller flere ting samtidig

Alle 3 aktørene fungerer kun som portaler for selgere. Det er selgerne selv som sender ut varene noe som betyr at dersom du bestiller 5 varer så får du gjerne dette tilsendt i 5 forsendelser. Dette gjelder selv om du bestiller alt samtidig så lenge det er forskjellige selgere fra produkt til produkt.

Dette kan oppleves tungvint dersom pakkene er for store for postkassen eller blir sendt rekommandert. Samtidig er det en stor fordel i forhold til 350 kroners grensen på toll og moms.

Hva med ventetiden?

Det er ikke tvil om at du må sette tålmodigheten på prøve når du handler varer hos disse aktørene. Normal leveringstid er 2-3 uker men det kan ta mye lengre tid og noen ganger går det litt fortere. Det eneste unntaket er hos Ebay i tilfeller hvor brukte varer fra private og leverandører av bildeler og lignende som sendes fra Storbritannia, da går det ganske raskt. Vær oppmerksom på at ikke alle disse selgerne sender varer over landegrenser.

Andre alternativer.

innledningsvis nevnte vi en del andre alternativer som Amazon.com, Lightinthebox.com og dealextreme.com. Den eneste aktøren av disse som definitivt kommer til å spille en større rolle i nordmenns liv fremover er Amazon.com som har vært og er i ekspansiv vekst verden over.

Amazon har også et litt annet konsept og selger både varer selv og fungerer som en portal for andre selgere. I motsetning til Aliexpress, Ebay og Wish så sender Amazon varene fra eget lager selv om de selger på vegne av andre. Dersom du bestiller flere produkter så slipper du dermed normalt med kun en tur for å hente pakke fra posten.

Dealextreme.com og lightinthebox.com har nok hatt sin storhetstid for noen år siden og selger stort sett det samme som Aliexpress og Wish. Forskjellen er at prisene er noe høyere og at du kjøper fra en nettbutikk som også er selger av varene. Dealextreme har mest fokus på elektronikk og gadgets mens lightinthebox har mer fokus på moterelaterte produkter.

Ellers finnes det jo tusenvis av spennende nettbutikker ute i den store verden. Svært mange av disse sender til Norge men vær oppmerksom på at frakt og toll kan bli en ubehagelig opplevelse. Du bør også alltid sjekke opp anmeldelser av nettbutikken ved et google søk eller to sammen med ord som "review" eller "scam" for å se hvilke resultater du får.

Copyrighted content. All Rights Reserved.