Du spør, vi svarer!

Søk i artikler

Er det trygt å handle hos AliExpress.com?

Vår påstand er at det er særdeles trygt å handle hos Aliexpress.com. Vi er heller ikke skeptiske til å oppgi kredittkortdetaljer direkte til dem eller deres søsterselskap Alipay.

AliExpress.com kalles for den Kinesiske varianten av Ebay. AliExpress eies av Alibaba konsernet som opprinnelig startet med portalen Alibaba.com som var et møtested for B2B handler mellom kjøpere i vesten og kinesiske agenter. De siste årene har imidlertid Aliexpress vokst i rekordfart og er kanskje den viktigste delen av konsernet i dag. Ifølge denne lenken fra 2014 hos NRK var Alibaba faktisk større enn Ebay og Amazon til sammen i 2014. Vi tør påstå at Alibaba har vokst enda mer fra disse siden den gang. AliExpress har ingen avdeling i Norge eller norsk språk. Det er imidlertid en rekke andre språk tilgjengelig så det er ikke usannsynlig at Norsk språk vil komme i nær fremtid.

På Aliexpress får du kjøpt alt som kan sendes lovlig i en konvolutt eller i mindre pakker til utrolig lave priser i forhold til det vi er vant til her i Norge og nesten alltid med gratis frakt. Dette er også kjempebillig i forhold til det mange tidligere har opplevd som billig på nettsteder som Ebay.com og Dealextreme.com. Vi tør påstå at Aliexpress slår begge disse ned i støvlene når det gjelder pris på varene de selger, vel og merke dersom du tar deg tid til å finne de billigste leverandørene av produktet du er på jakt etter.

Derfor er det trygt å handle hos Aliexpress:

Vi velger å trekke frem fire hovedårsaker til at vi anser det som like trygt å handle hos Aliexpress som hvilken som helst Norsk nettbutikk. Ja, vi tør påstå at det faktisk er enda tryggere enn norske nettbutikker når det gjelder garantien for at du faktisk mottar bestilte varer.

  • Alibaba som eier Aliexpress er bunnsolide og er kanskje verdens største konsern innen netthandel. Det er mye større mulighet for at en liten Norsk nettbutikk skal gå konkurs, før de får sendt deg bestilte varer, enn at dette skal skje med Aliexpress.
  • Aliexpress har et eget karaktersystem hvor kjøper og selger gir hverandre karakterer. På samme måte som vi nordmenn kjenner fra Qxl og Ebay. Selgerne er ekstremt opptatt av å unngå dårlig omtale. For å være ekstra sikker på at du handler med en seriøs aktør så velger du en selger som har fått gode karakterer tidligere og som har gjennomført et tilstrekkelig høyt antall salg for å vise seriøsitet over tid.
  • Aliexpress har en egen tjeneste for å beskytte kjøperen. Det betyr at de beholder pengene frem til kjøper har bekreftet å ha mottatt varene, eventuelt ikke gitt tilbakemelding innen en gitt friste. Dersom du ikke har mottatt varene innen oppgitte maksimale leveringstid så gir du AliExpress beskjed om dette og du vil få pengene tilbakeført til kortet ditt uten problemer.
  • I verste fall er du godt beskyttet i Norsk lov mot misbruk av kredittkortopplysninger i forhold til begrenset personlig erstatningsansvar ovenfor banken. Du bør alltid bruke kredittkort når du handler på nett, du har flere rettigheter ved bruk av kredittkort enn når du bruker debet kort (kort som gjerne er knyttet opp mot innestående midler på din bankkonto) til å handle på nettet.

Hvordan kan selgerne tilby varen, gratis frakt og rekomandert sending for kun noen tiere?

De aller fleste selgerne tilbyr gratis frakt samt rekommandert sending dersom varen koster noe særlig mer en et par dollar. Til sammenligning koster det minimum kr 148,- å sende et rekommandert brev innenlands i Norge. Det er da naturlig for personer som ikke kjenner til dette fra før av å stille spørsmål om seriøsiteten og lovligheten av virksomheten. Du trenger ikke å bekymre deg.

Vi har funnet to sannsynlige årsaker til at de kan tilby gratis frakt og rekommandert sending. Den ene årsaken er at internasjonale posttjenester er bundet opp av avtaler som sier at portosatser skal gjenspeile kostnadsnivået i avsenderlandet. Kostnadsnivået i Kina, Hong kong og andre land som selgerne på Aliexpress bruker er langt lavere enn i Norge og dermed er fraktprisene mye lavere. Den andre sannsynlige årsaken er at de Kinesiske myndighetene subsidierer fraktkostnadene for å stimulere det Kinesiske næringslivet.

Priseksempler hos AliExpress

Nedenfor følger noen eksempler på hva du kan kjøpe og til hvilke priser hos Aliexpress uten at du trenger å bekymre deg for om:

  • Telefondeksler, fra kr 5,- og oppover inkludert frakt.
  • Ladekabel til Iphone, kr 5,- inkludert gratis frakt.
  • Uoriginal David Wellington klokke, kr 25,- inkludert gratis frakt.
  • Du kan få tak i falsk Rolex klokke til en hundrelapp inkludert frakt.
  • Kinesiotape til kr 20,- pr rull, inkludert frakt.

Populære produkt kategorier: mobiltelefontilbehør, undertøy, sminke, løshår, led lys, solbriller, smykker, klokker, bildeler, klær og mye, mye mer.

Hva med kvaliteten på produktene hos Aliexpress?

Det meste du får kjøpt på Aliexpress er billige kinaproduserte varer, ofte falske kopier av merkevarer. Når man imidlertid ser på prisen man betaler opp i mot kvaliteten er kvaliteten overraskende bra og normalt like god som man får når man kjøper tilsvarende produkter i Norge. Det er normalt heller ikke noe krise for de fleste dersom den falske klokken til noen tiere slutter å virke etter et års tid.

Et eldorado for falske merkevarer:

Aliexpress har blitt skrytt opp i skyene men det er samtidig en ting som henger over nettstedet som en mørk sky, nemlig det faktum at det florerer med falske merkevarer. Aliexpress har blitt kritisert for at de gjør for lite for å stoppe omsetning av falske merkevarer på nettstedet og at det som gjøres er halvhjertet og at de egentlig ikke ønsker å stoppe den store omsetningen av slike varer.

For deg som kjøper som ikke har moralske skrupler i forhold til å kjøpe falske merkevarer så kan du bade i gode tilbud på svært billige merkevarer som er av overraskende god kvalitet og vanskelig å skille fra originalene. Dersom du er blant den som stortrives på litt lugubre markeder i syden som flommer over av falske merkevarer så er dette nettstedet for deg. Det florerer av falske merker i fra alt til klær, klokker, solbriller, sminke, falske iphoner og ellers det meste du kan tenke deg av uoriginale merkevarer. Du bryter ingen Norske lover ved å importere falske merkevarer så lenge det er av et omfang som kan sies å være til eget bruk. Du kan lese mer i en egen artikkel om dette her.

Toll og leveringstid

Det er to vesentlige ulemper ved å handle fra Aliexpress i forhold til en norsk nettbutikk. Det første er leveringstiden. Normalt tar det 2-3 uker. Av og til kan det gå ned mot en uke mens andre ganger kan det ta opp til 2 måneder. Dersom du har tid til å vente litt lenger så bør dette ikke være til noe hinder. Husk at Norske nettbutikker også har leveringstid, selv om denne normalt er kortere så er det tiden i mellom som du må vurdere om du er villig til å vente.

Den andre ulempen ved å handle hos Aliexpress (og alle andre utenlandske nettbutikker forøvrig) er at du må betale toll (i praksis er dette mva og tollgebyr) for kjøp over kr 350,-. Du vil imidlertid bli overrasket over hvor mye du får handle for under dette beløpet. Du må også ha i bakhodet at denne grensen gjelder hver pakke. Dersom du handler flere produkter samtidig fra forskjellige selgere vil dette sendes i individuelle pakker. Så lenge hver pakke har en verdi under kr 350,- så slipper du å betale toll for dette. Dersom du handler flere produkter fra samme selger kan du enten fordele ordrene litt over tid eller be selgeren dele opp forsendelsen i flere pakker.

Copyrighted content. All Rights Reserved.