Du spør, vi svarer!

Søk i artikler

Hvordan er prisnivået i Polen?

De aler fleste av oss har fått med seg at det er billig i Polen og at det ikke er uten grunn at det i en årrekke har vært populært for polske arbeidstakere å komme til Norge for å jobbe på grunn av et vesentlig høyere lønnsnivå. Men hvor billig er det egentlig i polen og er det noen spesielle ting som utpeker seg i positiv eller negativ forstand?

Et godt utgangspunkt er at alt er billig i Polen, men på importerte varer er prisforskjellen mindre enn på tjenester og varer som er produsert i Polen. En tommelfingerregel er at prisnivået i Polen ligger på mellom halvparten og en tredjedel av prisnivået i Norge, men det finnes selvfølgelig unntak i begge ender. Som nevnt er prisforskjellen på importerte merkevarer mindre mens prisforskjellen på høyt prisede varer i Norge slik som tobakk og alkohol er enda større.

Når du reiser på ferie til et man så er det gjerne tre vesentlige utgifter som alltid går igjen. Dette transport, overnatting og restaurantbesøk. Alle disse tre tingene er svært billig i forhold til i Norge og du kan regne med at prisforskjellen er minst en tredjedel av det prisene ligger på i Norge. Et unntak er imidlertid hotellpriser i høysesongen (sommerferien), da er forskjellen gjerne kun halvparten av prisene i Norge i samme sesong.

Er prisnivået likt over hele Polen?

Det er ikke store forskjeller på prisene i Polen avhengig av destinasjon. Men som ellers i verden så er lokasjon viktig. Sentralt i store byer vil prisene alltid være noe høyere enn ellers i byen landet. Veldig ofte trenger man imidlertid ikke å gå lenger bort enn noen hundre meter i en sidegate for å finne mye billigere priser.

Selv om det er billig i Polen så kan penger likevel få bein å løpe på. Selv om du har skaffet deg det beste kredittkortet så vil det komme en regning som skal betales. Ikke bruk penger du ikke har, og dersom du ikke kan betale hele kredittkortregningen til forfall er det best å la være. Sjekk gjerne Forbrukerrådets sjekkliste før du tar et usikret lån.

Priseksempler i Polen:

Nedenfor har vi lagd en enkel tabell for å illustrere prisnivået i Polen. Det er selvsagt alltid variasjoner med tanke på hvor man handler, og hvilket produkt/ tjeneste man handler.

Produkt/ tjeneste Priseksempel
0,6 liter øl i Kiosk kr 8,00
0,5 liter øl på restaurant kr 25,00
Amerikansk burger på burgerrestaurant kr 60,00
Hotellrom middels standard utenfor sesong (døgnpris) kr 500,00
Hotellrom middels standard i høysesong (døgnpris) kr 1 000,00
Leilighet (AirBnb, Booking.com e.l.) i god standard i lavsesong  kr 400,00
Leilighet (AirBnb, Booking.com e.l.) i god standard i lavsesong  kr 700,00
Pakke med 50 x 400mg Ibuprofen på apotek kr 70,00
0,33 liter brus på kiosk kr 5,00
Frisør herreklipp kr 80,00
40 minutter taxi tur kr 160,00
40 minutter tur med Uber kr 80,00
1 time profesjonell Thai massasje kr 350,00

Som nevnt er det selvsagt alltid store variasjoner. Ovenstående priseksempler er hentet fra Gdansk som er den mest populære destinasjonen for nordmenn. I polske byer er det en kiosk kjede som heter Zabka som har lokasjon «over alt» og som minner litt om 7-eleven. Selv om dette er små kiosker med gode åpningstider så er prisene svær rimelige og som nordmann på ferie vil du typisk ikke bruke tid på å finne en fagligvarebutikk for å få enda lavere priser.

Last ned Uber før du reiser til Polen.

Selv om taxi er veldig billig i forhold til i Norge så kan de ikke konkurrere med Uber, hverken på pris, brukervennlighet eller service. Du trenger ikke å tenke på å bruke Taxi så lenge du ferierer i en av de større byene i Polen, da er det Uber som anbefales.

Et godt tips er å laste ned Uber før du reiser til Polen og legge inn personlig informasjon og betalingsinformasjon i appen. Da slipper du å bruke tid på å knote med dette på flyplassen slik at du kan bestille en Uber rett etter landing.

Husk at polske flyplasser har et lignende system som i Norge og ellers i verden med en såkalt «kiss & fly sone», hvor du kan kjøre inn for av og påstigning, men dersom bilen er inne på flyplassområdet i mer enn typisk 10 minutter å må det betales. Det medfører at Uber sjåførene oppholder seg utenfor flyplassområdet, men det tar ikke mer enn 5-10 minutter å vente på en bil.

Du kan lese mer om hvordan Uber fungerer i denne artikkelen hos hvordan.org.

Hvor finner jeg billig overnatting i Polen?

Det er hovedsakelig tre nettsider som gjelder i Polen i likhet med mesteparten av verden for øvrig når det kommer til overnatting. Det er AirBnb, hotels.com og Booking.com. Dersom terskelen for å prøve AirBnb er litt høy så kan en fin mellomløsning være å finne en leilighet på Hotels.com eller Booking.com i stedet for et vanlig hotellrom.

I motsetning til AirBnb så får du typisk et kontor i nærheten å forholde deg til når det gjelder innsjekking og utsjekking samtidig som du får fordelene med en leilighet i stedet for et hotellrom når det gjelder pris og fasiliteter som eget kjøkken, vaskemaskin og lignende.

Priser på restaurantbesøk i Polen.

Som nevnt er det svært billig å gå på restaurantbesøk i Polen. Dette gjelder både på drikke og mat. I likhet med ellers i verden er det store forskjeller fra de rimeligste til de dyreste Gourmet restauranter, men tommelfingerregelen er at du betaler en tredjedel for mat og alkoholfri drikke i forhold til en restaurant i samme kategori i Norge, og en fjerdedel av prisen for alkoholholdige drikkevarer.

Ellers kan du glede deg over at det generelle servicenivået er høyere enn hjemme i Norge. Tips settes stor pris på, men det er ikke noen utbredt tipskultur, så dette kan sløyfes.

Glem kontanter i Polen.

Kortbetaling er svært godt utbredt i Polen, kanskje enda bedre enn hjemme i Norge. Det betyr at du kan betale med kort nær sagt over alt, og du vil mest sannsynlig klare deg uten kontanter i løpet av en weekend i Polen. Dette gjelder også i Taxi, restauranter, kiosker og severdigheter. Til og med en del torvhandlere har egen kortterminal.

Ta en tur til tannlegen i Polen.

Tannlege er svært billig i Polen, og blir enda billigere dersom du ikke går via et norsk selskap. Det er like trygt å bestille time hos en vilkårlig tannlege som det er å bestille time hos en vilkårlig tannlege hjemme i Norge, men det er likevel alltid best å gå etter noen anbefalinger eller referanser på internett.

Grand Dental i Sopot er en tannlege som benyttes av norske samarbeidspartnere som har et meget godt rykte, og som vi selv har testet med meget godt resultat. Det tar ca. en halvtime med Uber fra Gdansk til Sopot og koster under 100 lappen med taxi. Ellers finnes det en rekke tannklinikker i Gdansk av god kvalitet.

Dersom du vil gjøre det ekstra enkelt og gå via en norsk samarbeidspartner så kan vi anbefale Godenta.no v/ Reinhardt. Da legges det opp et komplett behandlingsopplegg ut ifra ditt behov og alt annet kan ordnes om ønskelig, inkludert transport mellom hotell og tannlegekontor.

Ellers er det bare å bruke Google og søke etter «dentist + bynavn». Du vil da få opp en rekke alternativer hos google sammen med brukeranmeldelser. Ta alltid brukeranmeldelser på alvor. Dersom det er flere negative anmeldelser på et sted så styrer du unna dette for sikkerhets skyld.

Hvorfor ikke hamstre apotekvarer i Polen?

Apotekvarer er ikke en typisk ting som man tenker på å hamstre når man er på ferie i utlandet, men dersom du er en ivrig bruker av reseptfrie legemidler så bør dette absolutt vurderes. Smertestillende som Paracetamol og Ibuprofen koster en brøkdel av hva det koster hjemme i Norge og tar heller ikke mye plass i bagasjen.

Det samme gjelder mye annet og den eneste forskjellen er at du får et annet merke enn det du er vant til, men det er ikke noe du bør bekymre deg for så lenge virkestoffet er det samme.

Copyrighted content. All Rights Reserved.