Du spør, vi svarer!

Søk i artikler

Hvor mye skal jeg gi i tips i Thailand?

Thailand har i utgangspunktet ikke en tipskultur men dette har imidlertid blitt mer vanlig de siste årene etterhvert som turismen har økt. Det er imidlertid den dag i dag helt akseptabelt å ikke gi tips i det hele tatt dersom man ikke er på typiske turiststeder.

Faktisk er det fortsatt slik at enkelte plasser kan man fortsatt oppleve at servitøren kommer løpende etter deg fordi du har glemt vekslepengene. Dette begynner imidlertid å bli mer sjeldent og den vestlige tipskulturen gjør større og større inntog, spesielt på turiststedene.

Thailand tiltrekker seg mange turister på lavbudsjett

Thailand er et svært billig land med lave lønninger og lave levekostnader. Hvis vi ser bort i fra Phuket, Bangkok og enkelte øyer så er Thailand forøvrig en destinasjon for turister og utenlandske fastboende som lever på relativt lavt budsjett, noe som gjenspeiles i tips som gis.

På typiske turiststeder, med barer og restauranter av en mer vestlig karakter og standard, er det dog blitt vanlig å tipse og de ansatte forventer i stor grad også å bli tipset. Dette gjelder ikke minst på såkalte "beer bars" og "go- go" barer på spesifikke steder i Pattaya og Phuket og Bangkok. Her er det ansatt egne damer og såkalte ladyboys (egentlig prostituerte som kan "kjøpes" fri fra baren) hvor lønnen i all hovedsak er basert på tips og provisjon på drinker det forventes at gjestene skal spandere på dem. Her gjelder det nesten egne regler og er ikke representativt for Thailand forøvrig.

Våre anbefalinger for hva du bør gi i tips i Thailand:

Spisesteder:

  • "Street food": ingen tips, eventuelt de minste myntene du får i vekslepenger.
  • Thai restauranter: 5 % i tips.
  • Vestlige restauranter: 10 % i tips.
  • "Beer bars" og "go-go" barer: 15 % i tips.

Det er relativt sjeldent av "service charge" er inkludert på regningen i Thailand men dersom det er det så er det helt innafor å ikke gi tips i det hele tatt.

Taxi og Tuk-tuk:

Når det er avtalt fast pris gis det ikke tips hvis du ikke ønsker å gi en spesielt hyggelig og hjelpsom sjåfør en ekstra påskjønnelse. Dersom det brukes taksameter runder du opp til nærmeste femtilapp eller hundrelapp avhengig av turens lengde og servicegrad.

Ansatte på hotell:

Pikkolo og dørvakt: 20- 50 baht. Her vurderer du hvor mye jobb pikkoloen har med å hjelpe deg og selvfølgelig graden av service. På dyrere hoteller forventer pikkoloen selvfølgelig mer enn på billige hoteller da andre turister gjerne har skjemt dem bort på de litt dyrere hotellene. Dørvakten hjelper deg ofte med å skaffe taxi og andre praktiske ting og tipses gjerne med minimum 20 baht dersom han skaffer deg taxi. Igjen se hotellets standard og servicenivå an.

Stuepike: Dersom du skal bo på samme rom i flere dager så kan det ofte lønne seg å gi romslig med tips den første dagen. Da får du gjerne mye ekstraservice under resten av oppholdet. 50 baht første dagen vil garantert gi deg ekstra god service. Det er ikke nødvendig å tipse stuepiken, men 50 baht første dagen vil garantert føre til at stuepiken gjør det lille ekstra for deg.

Ikke glem at du er i Thailand!

Husk at i Bangkok er en gjennomsnittlig månedslønn på ca 25000 baht og i resten av Thailand ligger den på rundt 10000 baht. Eksempelvis hjelper en pikkolo ganske mange gjester i løpet av en dag og 20-50 baht i tips fra hver gjest, i tillegg til den vanlige lønnen, blir en totalt sett en bra lønning etter Thailand sitt lønnsnivå.

Du trenger heller ikke å bekymre deg for å fornærme noen dersom du ikke gir tips eller gir lite. Som nevnt innledningsvis er det på de aller fleste steder i Thailand ikke vanlig med tips og dette er en kultur turistene i nyere tid har tatt med seg inn i landet. Thaiene er et generelt ekstremt høflig og hjelpsomt folkeslag som legger æren si i å ta godt imot sine gjester uten en underliggende forventning om tips.

I den grad det i det hele tatt er en forventning om tips så begrenser denne seg gjerne til å gjelde de minste valørene av vekslepengene, gjerne myntene og eventuelt de minste sedlene (20 og 50 lappene).

Unntakene er gjerne i typiske turistfeller, i "redlight" områdene og restauranter som eies og drives av vestlige. Slike plasser er forventningene til tips like store som i vesten og du kan gjerne risikere å bli kalt "cheap Charlie" eller bli konfrontert med om du er misfornøyd med servicen. På generell basis vil vi uansett anbefale deg å styre unna denne typen steder da Thailand har då mye annet å by på.

Copyrighted content. All Rights Reserved.