Du spør, vi svarer!

Søk i artikler

Hvordan bli kvitt småfluer?

Hei, huset mitt er invadert av småfluer, også kalt bananfluer, mens jeg har vært bortreist på sommerferie. Hva kan jeg gjøre for å bli kvitt disse?

Renhold og temperatur er viktig for å bli kvitt bananfluer!

Før vi foreslår konkrete hurtigløsninger vil vi påpeke hva som skal til for at bananfluer skal trives. Dette er nemlig tilgang på mat, ynglested, temperatur og luftfuktighet. Bananfluer får gjerne en oppblomstring i Norske hjem på sensommeren og tidlig høst. Dette skyldes varm temperatur i kombinasjon med fuktig luft, noe som er perfekt for bananfluene. Denne perioden kommer gjerne i kjølvannet av at man har vært bortreist i kortere eller lengre tid på ferie og har glemt igjen matrester på kjøkkenbenken eller i søpla. Dette gjelder spesielt rester av bananskall (derav navnet) og importert frukt forøvrig. Ellers er alt annet av matrester, planter og urene sluker noe som bidrar til mat, ynglested og fuktighet til fluene.

 

Før du begynner med fiffige hurtigløsninger og diverse varianter av bananfluefeller vør du heller ta tak i ovenstående. Rydd kjøkkenbenken og tøm all søppel i huset. Fjern helt eller delvis råtten frukt, også frisk frukt bør pakkes inn eller legges i kjøleskap for å hindre at eventuelle egg som ligger i disse klekkes. Hell klor i alle sluker for å drepe eventuelle egg som ligger der.

Når du har ordnet opp med hygienen som nevnt over er det viktig å gjøre noe med ditt inneklima. Få senket innetemperaturen mest mulig ved full gjennomlufting. Det aller beste er dersom du har et effektivt klimaanlegg som både senker innetemperaturen og som reduserer luftfuktigheten. Jo lavere temperatur og tørrere luft jo bedre. Dersom du får gjort noe hurtig med hygiene og inneklima som nevnt så vil fluene forsvinne i løpet av relativt kort tid av seg selv.

Triks for å fange bananfluer

Dersom ovenstående ikke er raskt nok for deg så kan du sette i gang ytterligere tiltak for å drepe, fange eller flytte bananfluene ut av huset. Eddik og ketchup viser seg å trekke til seg bananfluene. Støvsuger er et undervurdert verktøy i denne sammenhengen. Fjern munnstykket fra støvsugeren og støvsug fluene mens de sitter stille eller mens de flyr. Så fort du har fanget alle så setter du støvsugeren utenfor. Dette fordi fluene ikke dør og etter hvert finner veien ut av støvsugeren igjen. Dersom støvsugeren da står inne i huset er du naturligvis like langt. Selv om det først ser ut som om du har støvsugd alle fluene så vil du oppleve at mange er "tilbake" etter en halvtimes tid. Dette er imidlertid ikke de samme fluene som du har støvsugd og flyttet ut av huset men er fluer som etterpå har kommet frem fra sine gjemmesteder eller en flytur i huset. Du må derfor gjenta støvsugerprosessen noen ganger for at dette virkelig skal hjelpe.

Husk også at selv om du har fjernet alle levende fluer så kan nye egg som ligger rundt i huset ditt klekke i en periode etter du har ryddet opp. Det er derfor viktig å være nøye med hygiene og andre tiltak mot bananfluene i en periode etter at fluene tilsynelatende er borte.

Du finner forøvrig mange gode råd og tips til å fjerne bananfluer på bananfluer.com.

Copyrighted content. All Rights Reserved.