Du spør, vi svarer!

Søk i artikler

Hvorfor har vi høstferie?

Høstferien i det norske skoleverket oppleves som en helt naturlig ting og forventning, men hvorfor har vi egentlig høstferie? De fleste andre ferier er jo knyttet opp mot kristne helligdager eller en mer naturlig sommerferie.

Høstferie er et relativt nytt begrep i Norge, men det å ta en uke ferie på høsten er ikke noe nytt. Forskjellen er at tidligere ble høstferien kalt potetferien, noe som var vanlig frem til 70 og 80 tallet.

Dette var tider hvor svært mange dyrket sine egne poteter, spesielt i landlige omgivelser. Dette samtidig som tekniske hjelpemidler var mindre vanlig så var innhøstning av poteter noe som krevde stor innsats og dermed trengte man all den hjelp man kunne få, inkludert barn som gikk på skole.

For å unngå at mange tok barna ut av undervisningen når innhøstningen skulle skje fikk heller alle elevene sin årlige potetferie hvor de kunne hjelpe til med innhøstningen av poteter. Det var også vanlig at ferien ble justert fra år til år ut ifra hvordan været hadde vært gjennom sesongen og om det ble en sen eller tidlig innhøstning av poteter.

Dagens høstferie stammer med andre ord fra den gamle potetferien, men det er nok ikke mange barn som bruker den til høsting av poteter lenger. I dag benyttes høstferien gjerne til sydenturer, årets første besøk på hytta på fjellet eller såkalt hjemmeferie. Noen barn blir sittende hjemme å spille dataspill, mens eldre studenter trekkes gjerne mot online gambling med casino bonus uten omsetningskrav.

Hvorfor er ikke høstferien i samme uke over hele landet?

Høstferien er ikke i samme uke over hele landet. I Sør-Norge er det gjerne i uke 40, mens andre nordligere kommuner og fylker har i de påfølgende ukene.

Igjen er dette noe som henger igjen fra tidligere tider. Jo lenger sør i landet man var, jo tidligere var potetene klare for innhøstning. Det var jo vesentlig å ha potetferie når potene faktisk var klare for innhøstning.

En annen faktor som gjør at denne praksisen har opprettholdt seg til den dag i dag er å avlaste reiselivsbransjen slik at høstferie rushet kommer fordelt over flere uker. Dette er nok ikke for å være snille mot bransjen, men heller for at det skal være mulig å få reist i høstferien uten å måtte betale alt for høye priser. Det er imidlertid ingen tvil om at til tross for dette er det likevel vesentlig dyrere å reise i høstferien enn utenfor ferietiden.

Hvordan få mest mulig ut av høstferien?

For at familien skal få noe felles ut av høstferien er det viktige at foreldrene også tar seg fri slik at familien kan finne på noe sammen. Hvis ikke blir jo bare barna hengende hjemme og i beste fall kjeder de seg litt.

Mange arbeidstakere er veldig opptatt av å få fri i romjulen og de sommerukene de ønsker, men glemmer bort høstferien litt. Det betyr ikke at det ikke er rift på arbeidsplassene om å få fri denne uken. Det er derfor viktig å være tidlig ute slik at man sikrer eg at familien kan ha ferie i sammen.

Copyrighted content. All Rights Reserved.