Du spør, vi svarer!

Søk i artikler

Hva skjer i hjernen når man er forelsket?

Du har mest sannsynlig kjent en kriblende følelse i magen og følt at ordene ikke kommer ut som de skal når du har snakket med noen du er betatt av? Når det blir en forelskelse blir disse symptomene enda sterkere og du føler at hele hodet går i spinn.

Du klarer ikke tenke klart og det eneste som er i tankene er personen du har forelsket deg i. Du føler at du svever bortover på en sky og alt er bare fryd og gammen. Men hva er det egentlig som skjer i hjernen når du er forelsket? Og hvorfor er disse følelsene så sterke?

Det som skjer i hjernen når disse følelsene og symptomene oppstår er en kjemisk reaksjon i hjernen. Hjernen er på en måte ruset, men det er en helt naturlig form for rus. Dette skyldes normale forandringer som finner sted i hjernen.

Den kjemiske prosessen finner sted i det området i hjernen som kalles det ventrale tegmentale området, forkortet med VTA. Det er her hjernen produserer dopamin, som mange kaller for lykkehormonet, og som spiller en sentral rolle i hjernens belønningssenter.

Dopamin er det samme hormonet som frigjøres når man driver med fysisk aktivitet, bruker rusmidler, spiser sjokolade, spiller på Mariacasino, har sex, hører på musikk, eller gjør annet man virkelig liker å gjøre.

Denne lykkerusen påvirker andre nerver i kroppen og belønningssystemet, slik at man ønsker å oppleve denne følelsen igjen og igjen. Derfor blir noen avhengige også, for eksempel av shopping eller å spise.

Det er altså ingen fornuft i det man føler når man er forelsket, fordi hjernen rett og slett er ruset på dopamin. Derfor kommer alle disse sterke og lidenskapelige følelsene frem i oss, samtidig som det er vanskelig å tenke klart og sammenhengende.

Men fornuften ligger i at det er denne dopaminen og forelskelsen som fører menneskeheten videre. Den delen av hjernen som blir aktiv under forelskelse ligger like ved den delen som blir aktiv når man er tørste eller sultne. Derfor handler forelskelse på en måte om å overleve og føre sitt DNA videre.

Det er ikke mye fornuft i hvordan man oppfører seg, men det er noe i form av at det har en større mening. Og nå vet du hva som skjer neste gang du blir forelsket, eller kjenner denne følelsen. Hjernen din er altså ruset når du går rundt og føler deg tullete og fjollete. Du har derfor en god grunn til å oppføre deg litt mer merkelig enn ellers.

Forelskelse er både fint og skummelt samtidig. Det er også en nødvendighet og det gir mening, samtidig som det ikke er noen fornuft i hvordan man oppfører seg under forelskelse.

Copyrighted content. All Rights Reserved.